CRESTEREA CHINCHILLA

JUPUIREA CHINCHILEI

Home
SPECII DE CHINCHILLA
BLANA
SCHIMBARI CULOARE BLANA CHINCHILLA
ADAPOSTURILE CHINCHILEI
CUSTILE
CONSTRUIREA FERMELOR DE MARI DIMENSIUNI
HRANIREA CHINCHILLA
VITAMINE SI MINERALE NECESARE CRESTERII
ADAPAREA
INMULTIREA CHINCHILELOR
GESTATIA SI FATAREA
HRANIREA SI CRESTEREA PUILOR
SACRIFICAREA CHINCHILLA
JUPUIREA CHINCHILEI
ASPECTUL EXTERIOR AL CHINCHILEI
INDIVIDUALIZAREA CHINCHILEI
SELECTIA CHINCHILELOR
BOLILE CHINCHILEI
ALEGEREA BLANURILOR DE CHINCHILA
IMPORTANTA ECONOMICA A CHINCHILEI
CALCUL ECONOMIC ESTIMATIV

Se ştie că jupuirea se face mult mai uşor cānd animalul este cald, de aceea imediat după sacrificare se trece la jupuire. Există două metode de jupuire a chinchilei
jupuirea prin despicare (deschidere)
metoda īn burduf
Jupuirea prin despicare (deschidere) se face prin secţionarea (tăierea) blăniţei pe partea ventrală īncepānd de la coadă pānă la bot. Se taie cu un corp ascuţit membrele anterioare de la nivelul genunchiului iar cele posterioare de la nivelul jaretului. Se īndepărtează coada. Se īndepărtează blana de pe abdomen, de pe părţile laterale ale corpului şi apoi de pe spate. Următoarea operaţie o reprezintă tragerea blănii peste cap. După ce blana se īndepărtează de pe animal, se īndepărtează resturile de carne şi grăsimi şi apoi se īntinde pentru uscare. Jupuirea se realizează īn camera destinată special pentru această operaţie pe o masă cu faianţă foarte curată şi avānd la dispoziţie īn tot timpul acestui proces apă curentă. Blana pusă la uscare pe un suport de lemn de aproximativ 40 de cm se bate īn cuie la nivelul mustăţilor.
Jupuirea īn burduf se realizează prin agăţarea animalului omorāt cu capul īn jos. Prinderea se realizează cu ajutorul unor cārlige de membrele posterioare. Se practică incizii īn jurul cozii anusului şi longitudinal la membrele posterioare se apucă marginile pielii cu mānă şi se trage pielea de pe trunchi şi cap. După jupuirea şi curăţarea blănii are loc operaţiunea de spălare. Aceasta se realizează īn camere speciale dotate corespunzător. Blănurile sunt īntinse pe suporturi din lemn la o temperatură īn jur de 21 grade C şi o umezeală relativă sub 60 %. Menţinerea se realizează cāteva zile pānă cānd blana se usucă. După uscare blana se curăţă din nou şi i se ataşează o fişă īn care se specifică numărul matricol al animalului, dimensiunea blănii şi clasa de calitate īn care se īncadrează.